Zoeking in kader witwasonderzoek, beslag op villa en auto’s

dinsdag 22 maart 2016

Harderwijk - Dinsdag 22 maart heeft de politie een zoeking verricht in een villa in Harderwijk en beslag gelegd op de villa en vijf auto’s. De zoeking vond plaats in het kader van een omvangrijk witwasonderzoek.

Het witwasonderzoek is opgestart naar aanleiding van signalen, onder andere vanuit de gemeente Harderwijk, politie, en de Belastingdienst, dat een familie niet beschikt over afdoende legaal inkomen, maar wel in een kapitale villa woont en in dure auto’s rijdt. In samenwerking met het RIEC* is besloten om een integraal onderzoek op te starten. Dit betekent dat er zowel een strafrechtelijk (witwas)onderzoek is gestart, als een fiscaal onderzoek, door de Belastingdienst.

Er zijn vandaag geen aanhoudingen verricht, wat overigens gebruikelijk is in een witwasonderzoek. De politie gaat naar aanleiding van de resultaten van de zoeking nu eerst verder onderzoek doen naar de inkomsten van de familie.

In beslag

Naast de villa waar beslag op is gelegd, zijn vijf auto’s afgesleept vandaag: drie BMW’s en twee Mercedessen. Tevens werd een grote hoeveelheid sieraden aangetroffen en in beslag genomen.

Witwassen

Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat daarbij om geld afkomstig van criminele activiteiten, zoals diefstal of fraude.

Misdaad mag niet lonen

Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad niet loont. Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geïnd na een veroordeling door de rechtbank. Het afgepakte vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om eventuele slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.

 

--------------------

Meer informatie:

https://www.politie.nl/themas/witwassen.html

*RIEC = Regionaal Informatie en Expertise Centrum

www.riec.nl

bron: politie.nl | Categorie: diefstal


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Harderwijk | 112 alarmeringen Harderwijk | Goedkoop Tanken in Harderwijk | Supermarkten in Harderwijk | Weerbericht Harderwijk