Bedenk goed voor wie u open doet!

woensdag 14 januari 2015

Putten - De politie in Putten heeft op woensdag 14 januari tijdens een koffieochtend voor senioren in het gebouw van Stichting Welzijn Putten aan de Harderwijkerstraat voorlichting gegeven en de sticker ?Bedenk goed voor wie u open doet!? uitgedeeld om ouderen te attenderen op allerlei babbeltrucs waarmee geld of sieraden afhandig worden gemaakt. Later hebben de agenten ook nog een ronde gemaakt op de weekmarkt en diverse bejaardentehuizen bezocht om hun actie te promoten.Wekelijks raken vooral ouderen gedupeerd door mannen of vrouwendie met allerlei smoesjes aan de deur komen en zich naar binnen kletsen. De enekeer is men een medewerker van een nutsbedrijf die een lekkage komt controlerenof iemand van een bank die een pasje komt omwisselen. Een andere keer gaat hetom jonge vrouwen die vragen over de oorlog willen stellen voor een scriptie.Soms heeft men een jack aan dat lijkt op de kleding van het nutsbedrijf enveelal weet men zich met een vlotte babbel naar binnen te praten.

Geld of sieraden weg

Wanneer de betrokkene weg is blijkt vaak dat er geld of sieradenzijn verdwenen. Soms ook sieraden waar men erg aan gehecht is. Omteleurstellingen te voorkomen plaatst de politie regelmatig persberichten om opdeze babbeltrucs te wijzen, maar met deze preventieactie wil de politie extraaandacht voor het onderwerp krijgen.

Maak het bespreekbaar

De politie vraagt familieleden of zorgverleners om dit onderwerpregelmatig onder de aandacht van ouderen te brengen. Soms blijkt men algedupeerd te zijn en heeft men uit schaamte niets gezegd. De politie heeft erbaat bij om zo veel mogelijk informatie te krijgen om deze laffe vorm vancriminaliteit aan te pakken.

Bel bij onraad

Wanneer men iemand aan de deur niet vertrouwt, bel dan0900-8844. Wanneer men slachtoffer is geworden van een babbeltruc bel dan 112.Het is belangrijk dat de politie snel zoveel mogelijk informatie over deverdachte(n) krijgt voor haar onderzoek.

Doe altijd aangifte

De politie adviseert om altijd aangifte te doen. Wanneer menniet met internet kan omgaan of deze apparatuur niet heeft, neem dan tochcontact op. De politie komt dan bij u langs.

Tips

Met onderstaande tips kan men een babbeltruc mogelijk voorkomen.

Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoonniet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komtdoen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.

Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met eenkierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie ervoor uw deur staat zonder uw deur open te doen.

Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij vande gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bijzich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.

Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak danniet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naarbuiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet.Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 envertel uw verhaal.

Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z?n tween. Deene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt omuw spullen te stelen.

Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via deachterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooieof juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodigof willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorgwerken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij makenvan tevoren een afspraak.

Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnenoplichters zijn. Of mannen in nette pakken.

bron: politie.nl | Categorie: diversen


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Harderwijk | 112 alarmeringen Harderwijk | Goedkoop Tanken in Harderwijk | Supermarkten in Harderwijk | Weerbericht Harderwijk